2013. november 13., szerda

Kindergarten Rosenegg

Tegnap újfent voltunk az oviban, hogy átbeszéljem az óvónőkkel a pontos menetrendet. December 2-án kezdik a gyerekek az ovit, amit -főleg a tegnapi ismerkedés után- már nagyon várnak. 
Nagyon szomorú voltam, hogy nem tudjuk folytatni a waldorf pedagógiát intézményi kereteken belül. Noha, van a közelben óvoda, ám iskola már csak 25km-rel arrébb. Viszont a szomorúságomon kicsit enyhítettetek a tegnap hallottak, ugyanis kiderült, hogy nagyon sokban hasonlít itt az állami óvodai nevelési elv az otthoni waldorf pedagógiához.
Kezdve azzal, hogy családias légkör van, köszönhetően az alacsony, mindössze 16fős vegyes csoportnak. Lolli és Zénó foglalja el a 15. és 16. helyet majd a "süni" csoportban. A napot ugyanúgy reggeli körrel indítják, sokat vannak a szabadban, többnyire természetes alapanyagú játékok sorakoznak a polcokon, a hét azonos napjain ugyanazt a tevékenységet folytatják pl. szerdánként sütnek. Aztán mivel itt a keresztény ünnepeket nem csonkította meg a szocializmus, így nagyon sok ünneppel találkozhatunk majd, amivel otthon csak a waldorf oviban volt alkalmunk, ilyen pl. a Márton napi lámpás felvonulás vagy Szent Miklós története. Összességében nagyon megnyugtató volt számomra a tegnapi beszélgetés. Annak is nagyon örülök, hogy egy csoportba járhatnak a gyerekek. Úgy gondolom nagy támaszt fognak jelenteni egymásnak a továbbiakban. Remekül ki tudják egymást egészíteni, ha egyensúlyba kerülnek a tulajdonságaik, mint pl. Lolli anyáskodása, gondoskodása vagy Zénónak a sokszor szemtelen lendülete. Két nagyon fiatal óvónénink lesz, akik már tegnap is próbáltak a gyerekek felé nyitni több-kevesebb sikerrel, ám annál lelkesebben. Egyelőre csak fél naposak lesznek, 7.30-12.30. Ami viszont más lesz az otthonihoz képest, hogy ételt az oviban nem kapnak, azt itthonról kel vinnünk kis dobozban. Annak is nagyon örültem, hogy édesség nem kerülhet a dobozba, ahogyan a kulacsba sem kerülhet a teán és vízen kívül más. 
Szóval, némi megnyugvással és nagy izgalmakkal várjuk a decembert! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése