2013. március 21., csütörtök

Tej -és tojásmentes kókuszos, étcsokis "túrógombóc" eperöntettel



A tejmentes étkezésünk okoz némi fejfájást, noha nem idegen tőlünk. Egyszerűen nehéz visszarázódni a tejmentes hétköznapokba, újra felvenni ezt a fonalat. Viszont ha az ember csinálja már egy-két hete és megtalálta, hogy mit mivel tud helyettesíteni, akkor már megy, mint a karikacsapás. 
A mai ebéd egy megkívánt, majd a fagyasztóból előkotort eperrel kezdődött. Kisebb hezitálás után, arra gondoltam  hogy tölteléknek fogom használni a hamis túrógombóchoz, hogy feldobjam egy kicsit ezt az ételt, ha már tejfölt úgysem tehetünk rá. Aztán édesanyámmal való beszélgetés közben megegyeztünk, hogy az eper talán nem éppen a legalkalmasabb erre, mert szétáztathatja az amúgy is érzékeny gombócot. Helyette inkább étcsokit kéne tenni bele. Oké, de mi legyen akkor az eperrel? Lelki szemeim előtt már láttam, ahogy betömöm, de egy újabb ötletnek köszönhetően ment a tűzhelyre, hogy eperöntetként végezze. Menet közben annyit variáltam még rajta, hogy a tojást teljesen kihagytam belőle, viszont kevertem bele némi kókuszreszeléket. Egész gyorsan megvolt és a főkóstolóm szerint felvehetjük az étlapra :)




Vegán kókuszos, étcsokis "túrógombóc"
  • 0.5liter víz
  • 0.25dkg dara
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • cukor ízlés szerint (ha túl sok, folyóssá válhat a massza)
  • csipet só
  • kókuszreszelék ízlés szerint
Miután felforrt a vizünk, beleöntöttük a darát. Egy-két keverés után, el is zártuk a gázt. Amikor kihűlt, összegyúrtuk a többi hozzávalóval. Gombócokat formáztunk belőle, amiknek a középre egy-egy étcsoki darabot rejtettünk. Lobogó, forró vízbe tettük őket és mikor feljöttek a víz felszínére, megforgattuk őket pirított zsemlemorzsába.

Eperöntet
  • fagyasztott/friss eper
  • kevés cukor
  • étkezési keményítő
Az epreket pépesre főztük kevéske víz hozzáadásával, majd a cukor hozzáadása után, egy kis keményítős vízzel sűrítettük. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése